FAYDALI BİLGİLER Sayfamızda Kullanılan Tüm Fotoğraflar Firmamıza Aittir.
 
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Budamanın farklı şekilleri bulunmaktadır.
* Gövde üzerinde düzenli ve dengeli bir taç yapısı oluşturmak;
* Birbiri üzerine binmiş,kırılmış hastalıklı dalları kesmek;
* Işığın ağacın iç kısımlarına girmesini sağlamak;
* Her yıl düzenli ürün almak için budama yapılmalıdır;
* Meyve kalitesiniş arttırmak için budama yapılmalıdır;

İlk etapta bitki boy büyümesinden çok kök gelişim önemlidir.Bitkinin sağlam bir yapıya kavuşması için kökünü toprağa iyice dağıtması ve sarması gerekir.
BUDAMANIN KURALLARI
Meyve dalları budandığı takdirde ağacın meyveye gelmesi geç olur.Ve meyve kalitesini azaltır.
* Budanacak ağaç genel olarak incelenmeli ve budamak için doğru dallar seçilmelidir.
* Kuvvetli dallarda meyvelerin hepsi bırakılmalı, zayıf dallar budanmalıdır.
* Yan yana büyüyen iki kuvvetli dalın ikisininde gelişmesine izin verilmemeli Kuvvetli dallardan biri budanarak diğerine güç verilmelidir.
* Budamada göz yerlerine dikkat edilmelidir.
* Yan dal budama da tamamen dipten alınmalıdır.
BUDAMA ZAMANI
Budama zamanı çok önemlidir.Budama yapıldıktan sonra ki zamanda don tehlikesi olmamalıdır.Bu budamadan sonra bitkiye zarar verir.Don tehlikesi geçtikten sonra budama yapılmalıdır.
 
GÜLLERDE HASTALIK VE İLAÇLAMA

- Güller de en sık rastlanan hastalık ve zararlı türleri şunlardır;

Kara leke ( Spkaerotheca pannosa)

Güllerin açıkta kalan tüm kısımlarında rastlanan bir hastalık türüdür. Ama en çok yapraklarda rastlanmaktadır. Genelde anlaşılan şekli yapraklarda küçük kara lekelerdir. Zararı yapraklarda ve çiçeklerde görünüm bozukluğu şeklinde olur. Lekeli bölgeler budanmalıdır. Yaprakların uzun süre ıslak kalmaması sağlanmalıdır.
Hastalık da İlerleme olmadan gerekli ilaçlama yapılmalıdır.

 

 

 

Kimyasal ilaçlama:

KÜLLEME( Spkaerotheca pannosa)
Hastalık gülün yaprak, sürgün ve tomurcuklarında görülür. Hafif kabarıklık şeklinde olur. Zamanla da beyaz lekeler haline gelerek genişleme yapar. Temizleme yöntemleri arasında hastalıklı kısımların budanması vardır. Fazla sulama yapılmamalıdır.
Hastalık da ilerleme olmadan gerekli ilaçlama yapılmalıdır.


GÜL PASI ( Phragmadium spp)
Bitki yaprakları,gövde ve çiçeklerde bozulmaya yol açar. Ufak turuncu oluşan lekeler ileride kahverengine dönüşür. Yapraklarda bükülme oluşur. Hastalıklı yapraklar toplanmalıdır. Diğer bölgeler atlaması engellenmelidir.
Hastalık da ilerleme olamadan gerekli ilaçlama yapılmalıdır.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
* Sık sık kontrol edilip,profesyonel yardım alınarak,doğru ilaçlama yapılması gerekir
* İlaçlama da,ilacın içinde bulunan prospektüsteki oranlara dikkat edilmelidir. İlacın oranlarında ki fazlalık bitkiyi yakabilmekte. Az olması durumunda da etkisiz olmaktadır.
* İlaçlama rüzgarsız havada yapılmalıdır.Sabah erken saatte yada akşam güneş battıktan sonra yapılan ilaçlama doğru zamandır.
* Tüm ilaçlamalar da kesinlikle maske ve eldiven kullanılmalıdır.

 

 
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
* Sık sık kontrol edilip,profesyonel yardım alınarak,doğru ilaçlama yapılması gerekir
* İlaçlama da,ilacın içinde bulunan prospektüsteki oranlara dikkat edilmelidir. İlacın oranlarında ki fazlalık bitkiyi yakabilmekte. Az olması durumunda da etkisiz olmaktadır.
* İlaçlama rüzgarsız havada yapılmalıdır.Sabah erken saatte yada akşam güneş battıktan sonra yapılan ilaçlama doğru zamandır.
* Tüm ilaçlamalar da kesinlikle maske ve eldiven kullanılmalıdır.

 

BİTKİ SEÇİMİ İÇİN ÖNEMLİ HUSUSLAR:

Rüyalarınızı süsleyecek bir bahçeye kavuşmanızın ilk yolu sağlıklı bitkiler almanızdan geçmektedir. Sağlıklı bir bitki seçmenizdeki kriterler şöyle özetleyebiliriz:
• Alacağınızın bitki de öncelikle dikkat etmeniz gereken en az bir sene saksıda bekletilmiş olmasıdır. Bunu bitkinizi saksıdan çıkartırken toprağının dağılmamasından anlayabilirsiniz.
• Bitkinin en az bir sene saksıda olması kök salınımının daha rahat olmasını sağlamaktadır.
• Bazı bitkilerde (özellikle ibreli bitkilerde sedir,ladin v.s….) Tepe sürgününün sağlıklı olması orantısal bir şekilde büyümeye meyilli olması
• Toprak yapısının sağlıklı olması(köklenmesini geciktirmeyen, su geçirgenliği rahat olan, bitkinin büyüme aşamasında gerekli olacak besin katkılarını içermesi.
• Bitki yüzeyinde derin yara izleri taşımaması
• Alacağınız bitkilerin düzenli ilaçlamasının yapılmış olması
• Gövde formunun düzgün olması

UYGULAMA SIRASINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR

• Aldığınız bitkilerin bulunduğu kaptan en az 15-20 cm daha geniş bir çukur açmak
• Açtığınız çukurdan çıkan toprakla hangi bitki türünü dikiyorsanız ona uygun olacak toprak türünü harmanlayıp bu çukura ilave etmek
• Aldığınız bitkiyi bulunduğu kalıptan dikkatlice çıkarmak ve kalıptan taşan kökler varsa bunları budamak
• Bitkiyi açtığınız çukura ne çok derinde, nede çok yüzeyde kalmayacak şekilde yerleştirmek
• Çukura yerleştirdiğiniz bitkinin etrafına daha önce çukur dibine hazırladığınız toprak harcı ile doldurmak ve hava kalmayacak şekilde bitkiyi sıkıştırmak
• Ve mutlaka diktiğiniz bitkinin etrafında geniş bir çanak oluşturmak. Bu suladığınız bitkinin köklerinin de su almasını sağlayacaktır.
• Ve bu ilk vereceğiniz can suyu tabir edilen su bitki için çok önemlidir.

BİTKİ BAKIMINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

• Öncelikli bitkinin gerekli miktarda, düzenli olarak sulanmasıdır.bunu rutin kontrollerle yapabilirsiniz.yüzey kuruluğu bazen aldatıcı olabilmektedir. Önemli olan bitkinin en az 10-15 cm derinliğinin nemli olmasıdır. Bitkinin sağlıklı sulanması daha kısa zamanda toprağa kök salmasını ve daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.farklı yöntemlerde sulama teknikleri bulunmaktadır. Damlama,hortuma ,yağmurlama…

• Mevsimsel sulama da dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir.özellikle toprak donunun yaşandığı bölgelerde kışa girerken bitkinin bolca sulanıp dondurulması,köklerin hava almamasının sağlar ve kışı sağlam atlatır.

• Bitkileriniz için bir diğer önemli hususda zamanında gübrelenmesi ve ilaçlanmasıdır.toprağınız ne kadar sağlıklı olursa olsun zamanla mineral eksikliği yaşamaktadır. Bunun içinde her bitki türü için özel olarak hazırlanan organik gübrelerle takviye edilmesi gerekmektedir.ibreli ağaçlar için yarı,yapraklı ağaçlar için ayrı,ve diğer süsü bitkileri için gerekli organik gübreler bulunmaktadır.ayrıca rutin mevsimsel gübrelemede yapabilinir

• Çimleriniz içinde biçme zamanı ve gübrelenmesi önemli bir etkendir. çim boyu 8-9 cm geçmemelidir. Fazla boylandırma çimi biçerken yoldurmaya sebebiyettir. Çok derin biçilmemelidir ve muhakkak senede 2 defa organik çim gübresi atılmalıdır. Ayrıca kışa girerken doğal gübre kapaması çimlerinizin kışı sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır organik gübre çimlerinizin daha sağlıklı, yeşil ve gür olmasını sağlar.

BUDAMA

Bitki gelişimi açısından budama çok önemlidir.farklı sebeplerden dolayı budama yapılmaktadır.yönlendirmek,güzel görüntü sağlamak ,bu görüntüyü devam ettirmek ve çiçek ve meyve verimini arttırmak için budama yapılır.budama gerektiren durumlar:
• Bitkinizin dallanmasını arttırmak için budama yapılır.
• Kalabalık bir dal yapısına sahip ağacınızda dal seyrekleştirmesi için budama yapılır.
• Boylanmayı sağlamak için budama yapılır.
• Düzensiz büyüyen bitkileri yönlendirmek için budama yapılır.
• Kozalaklı bitkilerde büyümelerini kontrol altına almak için budama yapılır.
• Güneş almayan alanlarda gün ışığını almayı sağlama amacıyla budama yapılır.
• Düzensiz informal görünümlü bitkilere şekil vermek amacıyla budama yapılır.
• Bitkileri seyreltip, gençleştirmek için budama yapılır.

BUDAMA YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

• Budanan ağaç türüne göre derin budama yapılmaması
• Bitki budanırken büyüme gözlerinin yok edilmemesi
• Budama da kullanacağınız aletin steril ve keskin olması(keskin olmayan makaslar bitki ucunun soyulmasına sebep olmaktadır.)